Thuispagina Producten Downloads Nieuws Bestelling Ondersteuning

Transacties - iCash v6 Handleiding | Persoonlijk Financieel

Transacties - iCash v6 Handleiding

Persoonlijk Financieel

Compatible with MS Windows Compatible with MacOS

7.- Transacties

Met transacties vertel je iCash over iedere geldhandeling. Dat houdt absoluut alles in, van inkomsten tot overschrijvingen tussen verschillende rekeningen en uitgaven. Het Transactiepaneel geeft de transacties per maand weer, waarbij de huidige maand default is. Je kunt eenvoudig van maand naar maand of van jaar tot jaar bladeren met de pijlen links en rechts, of door de maand te selecteren uit het afrolmenu en het jaar in te geven.

Screenshot

Een transactie bestaat uit een Transactiedag, een Transactiesoort, een Oorsprongrekening, een Bestemmingsrekening, een Transactiebedrag en een Opmerking (optioneel):

Dag: De transactiedag in aangegeven maand en jaar. (Verplicht)

Transactiesoort: De transactiesoort. Deze informatie kan voor opvragen gebruikt worden. (Optioneel)

Oorsprongrekening: De rekening waar het geld vandaan komt. (Verplicht)

Bestemmingsrekening: De rekening waar het geld heen gaat. (Verplicht)

Bedrag: Transactiebedrag. (Optioneel)

Opmerking: Opmerking bij de transactie. (Optioneel)

Al naar behoefte kan er optionele informatie aan transacties worden toegevoegd:

Begunstigde/Emissie: De naam van de begunstigde/emissie van de transactie - deze entry is gekoppeld aan het afrolmenu rechts, zodat je gemakkelijk bestaande begunstigden kunt selecteren of nieuwe aanmaken.

Project: Een project is een label waarmee je bijeen horende transacties kunt markeren en daar opvragen over kunt uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld een groep transacties markeren als 'Huisrenovatie' en die vervolgens met het opvraagpaneel samen weer laten geven.

Koersen: Voor het geval dat je geld overschrijft in verschillende valuta. In het eerste koersveld stel je de wisselkoers in tussen de Oorsprong- en Bestemmingsrekening. Met de tweede koers stel je de wisselkoers in tussen de Oorsprongrekening en de default valuta. iCash heeft altijd de wisselkoers tussen de transactievaluta en de default valuta om de totaalbedragen van categorieën en soorten te kunnen berekenen en weergeven.

Oorsprongrekening Bestemmingsrekening Koers1 Koers2
Default Default - -
USD Default USD naar default -
Default USD Default naar USD -
USD CAD USD naar CAD USD naar default
CAD USD CAD naar USD CAD naar default


Factuur: De bij de transactie behorende factuur.

Belasting: De belasting waaronder de transactie valt - Deze entry is gekoppeld aan het afrolmenu rechts waarmee je een belastingsoort kunt selecteren.

Volgnummer: Een nummer dat je zelf kunt bepalen om de transactie te koppelen aan bijbehorende documentatie.

Je kunt transacties gemakkelijk herkennen aan hun pictogram:

Screenshot Uitgave of betaling van schuld
Screenshot Inkomen
Screenshot Overschrijving tussen Bankrekeningen of terugbetaling
Screenshot Overige transacties

De benamingen van de transactiesoorten liggen vast en kunnen niet worden gewijzigd, maar je kunt een transactiesoort selecteren door de eerste letters ervan in te typen, en je kunt er naar wens een ATM herkenningscode of een nummer aan toevoegen. De transactiesoort is geselecteerd zodra de naam onder het transactiesoort veld wordt weergegeven.

Screenshot

Het Oorsprongrekening afrolmenu geeft standaardmatig Banken en Inkomsten weer. Het Bestemmingsrekening afrolmenu geeft standaardmatig alles weer, behalve de inkomstenrekeningen. Beide menu's kunnen alle rekeningen weergeven als 'Laat Alle Rekeningen Zien' is geselecteerd. Als je de Oorsprong- en Bestemmingsrekeningen uit de afrolmenu's selecteert, geeft iCash het huidige saldo weer rechts boven in het rekeningsveld.

Screenshot

Een transactie toevoegen is slechts een kwestie van het instellen van de juiste gegevens en het klikken op de Toevoegen knop. Een transactie kan echter niet dezelfde oorsprong- en Bestemmingsrekening. Merk op dat als je alleen de Oorsprong- en Bestemmingsrekeningen invult, de transactie automatisch verder wordt ingevuld met de gegevens van de laatste transactie van dezelfde soort. (Je kunt deze functie eventueel uitschakelen in Voorkeuren). Je kunt ten allen tijde de transactievelden wissen met het Wijzig | Wis menu.

Een transactie wijzigen gaat eenvoudig door de transactie uit de lijst te selecteren, de gegevens te wijzigen in de controlevelden en te klikken op de Wijzig knop. Merk op dat bijgewerkte transacties moeten worden bevestigd.

Een transactie verwijderen geschiedt door de transactie te selecteren uit de lijst en vervolgens op de Wis knop te klikken. Merk op dat bijgewerkte transacties niet verwijderd kunnen worden.

Transacties verenigen: Met iCash kun je transacties in groepen verenigen. Selecteer daartoe transacties die tenminste één rekening gemeen hebben, en selecteer 'Verenigen' uit het transactiemenu, of het contextgevoelige transactiemenu (Ctrl-klik of rechter muisklik). Om transactiegroepen te scheiden, selecteer je de groep en gebruikt het 'Scheiden' menu op dezelfde wijze. Transactiegroepen worden als een enkele uitvouwbare entry weergegeven. Die vouw je in en uit met het zwarte driehoekje in de eerste kolom. Verenigen lijkt op Quicken_™ splits. Die maken je het leven gemakkelijk als je samengestelde transacties met je bank wilt bijwerken. Dat gaat zo in z'n werk:

Selecteer twee verwante transacties, zoals hieronder, en kies het Verenig menu:

Screenshot

Verenigde transacties worden als één enkele op het scherm weergegeven, die je dan met je bankafschrift kunt bijwerken.

Screenshot

De details kun je zichtbaar maken (split) door op het driehoekje in de eerste kolom te klikken.

Screenshot

De opmerkingen editor: Met de opmerkingen editor kun je standaardopmerkingen creëren die je kunt gebruiken voor je transacties. Opmerkingen kunnen tags bevatten. Die tags worden dan automatisch door de daaraan gekoppelde gegevens vervangen. Beschikbare tags zijn 'Jaar', 'Maand', 'Dag', 'Verkorte Datum', 'Lange Datum', en 'ID'. Bijvoorbeeld '[Maand] betaling' wordt 'april betaling' in april. 'ID' wordt gebruikt voor het transactienummer.

Screenshot

Transactieanalyse: Met iCash kun je uitgebreide gegevens aan je transacties koppelen. Daartoe kun je op een willekeurige transactie uit de lijst dubbelklikken, zodat het transactie detailvenster wordt geopend. Daar kun je dan de transactieanalyse en een memo invoeren. Er is ook een item editor beschikbaar.

Screenshot

Dupliceren en verplaatsen van transacties: Transacties kunnen makkelijk worden gedupliceerd en verplaatst. Met duplicatie maak je gebruik van de meeste informatie in de transactie, die je dan niet opnieuw hoeft in te geven. Verplaatsen is ongeveer hetzelfde: je verschuift de hele transactie naar een andere datum, zonder die te dupliceren. Om deze handelingen uit te voeren selecteer je de transactie uit het transactie- of opvraagpaneel, en Ctrl-klik je om het contextgevoelige menu op te roepen, of je selecteert 'Transactie | Dupliceer...' of 'Transactie | Verplaats naar...' in het hoofdmenu.

Screenshot

Er wordt dan een kalendervenster geopend, waar je de datum kunt selecteren waar de transacties naartoe verplaatst of gedupliceerd moeten worden. Selecteer 'Dezelfde dag(en)' om de oorspronkelijke transactiedag aan te houden of 'Andere...' om een bepaalde dag te kiezen. Je kunt naar de gewenste maand gaan met de pijlen links en rechts; je kunt de gewenste maand selecteren uit de afrollijst, of een ander jaar kiezen. Als je klaar bent, druk je op de Dupliceer of Verplaats knop.

Screenshot

Transacties vastleggen: Met iCash is het mogelijk de meest gebruikte transacties in Favorieten vast te leggen. Selecteer eenvoudig een transactie en Ctrl-klik om het contextgevoelige menu te openen. Selecteer daar 'Voeg Toe Aan Favorieten', of gebruik de 'Transactie | Voeg Toe Aan Favorieten' in het hoofdmenu.

Screenshot

Je kunt zien hoe je transacties vastgelegd zijn door het favorietenvenster te openen (selecteer 'Favorieten' in het contextgevoelige- of het transactiemenu). Je kunt de lijst zo instellen dat alle of alleen bepaalde soorten (met het afrolmenu rechts boven) weergegeven worden. Om een transactie te gebruiken, selecteer je die uit de lijst en druk je op de 'Selecteer'; knop, of dubbelklik de transactie in de lijst. Het venster wordt dan gesloten en de transactie wordt naar de transactie invoervelden gekopieerd.

Screenshot

Favorieten kunnen worden bewerkt om aan je eisen te voldoen. Je kunt ze ook verwijderen of helemaal nieuw creëren. Selecteer een favoriet uit de lijst en druk op de 'Wijzig...' knop.

Screenshot

Contacten bewerken en toevoegen: iCash heeft een contactendatabank die je kunt gebruiken om begunstigden of zenders van transacties in op te slaan. Contacten worden automatisch aangelegd als je ze voor het eerst gebruikt. Je kunt de contacten editor zowel in het transactie Begunstigde/Zender veld als het Transactie | Contacten menu openen.

Screenshot

Het contactenpaneel bevat alle informatie die nodig is voor het transactie begunstigde/zender veld. Contacten kunnen gecategoriseerd worden in 'Persoonlijk', 'Klanten', 'Leveranciers', 'Werknemers', 'Werkgevers', en 'Dienst'. Alleen het 'Naam' veld is verplicht. Merk op dat als een contact in een transactie gebruikt is, die niet gewist kan worden.

Screenshot
 Rate This Page!
Stan Busk Stan Busk
March 22, 2020
Recent questions from our iCash users
  The Bank accounts are missing from the list NEW Screenshot
  I created all my transactions with the wrong year UPDATED Screenshot
  iCash on MacOS 10.15
  How to transfer iCash account data to a new computer Screenshot
  A column has disappeared in the Account Manager Screenshot
  How can I update an asset value
  iCash file size grew up over 120 Mb Screenshot
  Importing Bank statements into iCash
  Cambiar de macOS a Windows
  Desactualizado 32 bits a 64 bits
  Importing accounting data from Quicken
  Error cargando iCash
  Creating submaps
  Quelle est la différence entre iCash et iCash SE?
  Reconciled amount is wrong
  Activation Key
  Icash update
  Wont print Anything
  Fallo cierre programa
  Mensaje de error al cerrar la aplicación
  Plan de actualización
  New download wont open
  No se ejecuta el programa
  64bit version of iCash
  Desaparición de datos
  No files in File Manager
  How can I update from iCash 7.5.3 (App Store) to 7.6.x
  Slow loading iCash data files
  Computar cuotas de hipoteca como gasto en los informes
  MacOS 10.13 High Sierra
  64-bit version of iCash availability
  Desactivar notificaciones del plan de actualización
  The iCash Currency Manager doesn't update anymore
  How I can I recover the serial number?
  All transactions are displayed with the same date
  Editing the Transaction Types list on Windows

  [Valid RSS]  Subscribe to Maxprog's Knowledge Base

Generic questions
New paragraph
How do I install Maxprog software on my computer?
macOS
MS Windows
New paragraph
How can I change an application language?
macOS
MS Windows
New paragraph
How to register the software I've just purchased?
macOS
MS Windows
New paragraph
How can I recover the serials I have lost of products I purchased here?
macOS
MS Windows
New paragraph
How can I recover my serial from a registered application?
macOS
MS Windows
New paragraph
How can I find out the product name and version my serial unlocks?
macOS
MS Windows
New paragraph
Where can I read your software License Agreement?
macOS
MS Windows
New paragraph
How to fix software issues (doesn't start, runs slowly, crashes often, ...)
macOS
MS Windows
New paragraph
Double-clicking on my files no longer opens them with the software, why?
macOS
MS Windows
Stan Busk If you want to make the most of the software that you have acquired at Maxprog, do not miss the Stan's Blog. It is a library of Tutorials and Tips covering specific features and tipical problems you may have when using our tools. This page is updated regularly depending on the topics discussed in our public forums and issues reported thru our HelpDesk. If you are interested on what we are currently working on (or want to participate in beta testings) don't miss the Stan's Logbook.

For years, MAX Programming has provided companies around the globe with sophisticated and innovative solutions. Our commitment to quality is not only evident in our products, but also in our people. It is our mission in Professional Support Services to ensure that our products perform to the fullest of their ability in order to meet the business objectives of our customers. We provide the tools and information required for improved productivity. To accomplish this, we offer an array of services including: Technical Support, Education Services and Consulting Services.

Maxprog is part of an internet site network made of desktoolset.com, emaildesignstudio.com, familycash.com, icash.promo, maxbulkmailer.com, maxprog.com, maxprog.net, maxprog.org, maxprog.us, myrecipients.com, newslettercomposer.com, sharedcontents.com, stanbusk.com, usertools.com.

iCash is een programma bedoeld om jouw persoonlijke financiën te beheren, om op de hoogte te blijven van jouw inkomsten, uitgaven, tegoeden, schulden en bankverrichtingen. Het is zo eenvoudig als het aanmaken van de nodige rekeningen en het boeken van de geldstromen ! Je hoeft niet te kunnen boekhouden of je daarover te bekommeren ! iCash is een gebruiksvriendelijk, volledig en compleet Persoonlijk Financieel Beheersinstrument voor macOS en Windows, bedoeld om je alle soorten geldkwesties te helpen beheren.

iCash kan dienen voor verschillende kleinere boekhoudbehoeften voor privé-gebruikers, clubs, verenigingen, zelfstandigen, kleine ondernemingen of gewoon om thuis te gebruiken. Je kunt in een handomdraai inkomsten, uitgaven en bankverrichtingen bijhouden.

Met enkele klikken kun je binnen enkele minuten beginnen om rekeningen aan te maken en verrichtingen te boeken. iCash is veelzijdig en gebruiksvriendelijk. Om daaraan tegemoet te zorgen, maakt het gebruik van het principe van enkel inboeken en dit maakt het veel gemakkelijker om gebruikt te worden door mensen met weinig of geen boekhoudkundige kennis.

Eenvoudigweg rekeningen aanmaken voor al je uitgaven, inkomsten, banken... en de geldstromen ertussen boeken ! iCash laat het je dan toe om te zien waar al jouw geld vandaan komt en naartoe gaat. Alle rekeningen zijn goed gestructureerd volgens de categorieën die door de gebruiker gedefinieerd worden.

Je kunt rapporten opvragen voor alle verrichtingen, of alleen volgens specifieke criteria. iCash biedt je de mogelijkheid om zoveel documenten voor geldbeheer te gebruiken als nodig is, zodat je tegelijk bijna alles kan beheren voor clubs, verenigingen en thuis.

   Currency  45.00
39.99   
 

Thuispagina Producten Downloads Nieuws Bestelling Ondersteuning